Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata
Liceum Ogólnokształcące Branżowa Szkoła I stopnia
Szkolny korytarz został ożywiony, dzięki wystawie wielobarwnych prac uczniów klasy 1TG i 1THI. Kolaże, na temat ważnej dla uczniów kwestii, zostały wykonane w ramach przedmiotu Plastyka.
Jak widać - najistotniejszym problemem dla młodego pokolenia okazała się trwająca pandemia i jej wpływ na nasze życie. Uczniowie, w formie kolaży, przedstawili także swoje pasje i zainteresowania.
Zapraszamy do wirtualnego spaceru po naszej galerii.
OSTRZEŻENIE 1 STOPNIA O ZANIECZYSZCZENIU POWIETRZA DLA MIASTA TARNOWA, MIASTA NOWEGO SĄCZA, POWIATU BOCHEŃSKIEGO, POWIATU BRZESKIEGO, POWIATU DĄBROWSKIEGO, POWIATU GORLICKIEGO, POWIATU KRAKOWSKIEGO, POWIATU MIECHOWSKIEGO, POWIATU MYŚLENICKIEGO, POWIATU OLKUSKIEGO, POWIATU OŚWIĘCIMSKIEGO, POWIATU PROSZOWICKIEGO, POWIATU SUSKIEGO, POWIATU TARNOWSKIEGO, POWIATU WADOWICKIEGO, POWIATU WIELICKIEGO OBOWIĄZUJE W DNIU 16.03.2021 OD GODZ. 06.00 DO 24.00
Ostrzeżenie o ryzyku przekroczenia poziomu dopuszczalnego PYŁU PM10 ze względu na zwiększoną emisję zanieczyszczeń oraz niekorzystne warunki meteorologiczne.>
OBOWIĄZUJĄCE OGRANICZENIA:
OBOWIĄZUJE ZAKAZ EKSPLOATACJI KOMINKÓW I OGRZEWACZY POMIESZCZEŃ NA WĘGIEL LUB DREWNO (KOZY, PIECE KAFLOWE), JEŻELI NIE STANOWIĄ JEDYNEGO ŹRÓDŁA CIEPŁA.
* Na obszarze Krakowa zakaz używania wszystkich kominków i ogrzewaczy na węgiel i drewno obowiązuje przez cały rok.
ZALECENIA ZDROWOTNE:
* Rozważ ograniczenie intensywnego wysiłku fizycznego na zewnątrz, jeśli odczuwasz pieczenie w oczach, kaszel lub ból gardła.
* Ogranicz wietrzenie pomieszczeń.
* Unikaj działań zwiększających zanieczyszczenie powietrza, np. korzystania z samochodu, używania dmuchaw do liści, rozpalania ognisk.
* Śledź na bieżąco informacje o zanieczyszczeniu powietrza.
DODATKOWE ZALECENIA DLA OSÓB O WIĘKSZEJ WRAŻLIWOŚCI NA ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA:
(dzieci i młodzież, osoby starsze i w podeszłym wieku, osoby z zaburzeniami układu oddechowego lub krwionośnego, osoby zawodowo narażone na zapylenie oraz osoby palące papierosy i bierni palacze)
* Ogranicz intensywny wysiłek fizyczny na zewnątrz.
* Nie zapominaj o normalnie przyjmowanych lekach.
* Osoby z astmą mogą silniej odczuwać objawy (duszność, kaszel, świsty) i potrzebować swoich leków częściej niż normalnie.
* W przypadku nasilenia objawów chorobowych zalecana jest konsultacja z lekarzem.
WŁADZE GMIN ZOBOWIĄZANE SĄ DO PROWADZENIA INTENSYWNYCH KONTROLI, ABY ZAPOBIEGAĆ SPALANIU ODPADÓW.
Uczniowie naszej szkoły intensywnie pracują nad poszerzaniem swoich umiejętności zawodowych. 9 -osobowa grupa uczniów i uczennic rozpoczęła kurs obsługi kasy kelnerskiej z terminalem POS. Podczas kursu, oprócz wiedzy teoretycznej zdobywają umiejętności obsługiwania kasy kelnerskiej, wystawianie rachunków, paragonów, obsługiwanie różnych form płatności, generowanie raportów związanych ze sprzedażą.
10 uczniów klasy I TG i II TG uczestniczy w kursie Carvingu. Jest to początek ich drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach.
2 uczniów klasy IV TG zdobywa dodatkowe uprawnienia na kursie spawania MIG/MAG.
Wszystkie kursy prowadzone są przez profesjonalnych instruktorów, co gwarantuje wysoką jakość zajęć.
Już wkrótce rozpoczną się kolejne zajęcia: prawo jazdy kat. B, kurs obsługi koparko-ładowarki, kurs obsługi kasy fiskalnej, kurs kelnerski z flambirowaniem, kurs barmański, kurs obsługi wózka widłowego.
Wszystkie kursy prowadzone są w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, priorytet X, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR
Prowadzona przez studentów farmacji akcja "W szczepionkę nie boli" jest każdego roku organizowana przez Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji. Prelekcje przeprowadzane są w wielu szkołach na terenie całego kraju, a liczba odbiorców sięga kilku tysięcy. Mają one na celu przedstawienie uczniom rzetelnych informacji i faktów ze świata nauki na temat szczepionek, ich skuteczności i bezpieczeństwa. Pomagają również znaleźć odpowiedzi na nurtujące uczniów pytania, rozwiać mity i zmierzyć się z fake newsami, które można spotkać w mediach społecznościowych.
Tegoroczna edycja poruszała także temat szczepionek przeciwko COVID-19. Studenci tłumaczyli mechanizm ich działania, opowiadali o tym, w jaki sposób zostały przebadane i odpowiadali na wszelkie pytania.
Dla naszej szkoły prelekcje prowadziły studentki farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie, które należą do krakowskiego oddziału PTSF. Odbyły się one z inicjatywy i we współpracy z pedagogiem szkolnym–p.J.Kaczówką.
W spotkaniach on-line wzięły udział klasy: 2 TE, 2TGI, 2TG, 3TGHI, 4THI i 4TEGH – łącznie 112 uczniów.
Serdecznie dziękujemy!
OSTRZEŻENIE 1 STOPNIA O ZANIECZYSZCZENIU POWIETRZA DLA MIASTA TARNOWA, POWIATU BRZESKIEGO, POWIATU DĄBROWSKIEGO, POWIATU GORLICKIEGO, POWIATU MYŚLENICKIEGO, POWIATU SUSKIEGO, POWIATU TARNOWSKIEGO, POWIATU WADOWICKIEGO OBOWIĄZUJE W DNIU 10.03.2021 OD GODZ. 06.00 DO 24.00
Ostrzeżenie o ryzyku przekroczenia poziomu dopuszczalnego PYŁU PM10 ze względu na zwiększoną emisję zanieczyszczeń oraz niekorzystne warunki meteorologiczne.
OBOWIĄZUJĄCE OGRANICZENIA:
OBOWIĄZUJE ZAKAZ EKSPLOATACJI KOMINKÓW I OGRZEWACZY POMIESZCZEŃ NA WĘGIEL LUB DREWNO (KOZY, PIECE KAFLOWE), JEŻELI NIE STANOWIĄ JEDYNEGO ŹRÓDŁA CIEPŁA.
* Na obszarze Krakowa zakaz używania wszystkich kominków i ogrzewaczy na węgiel i drewno obowiązuje przez cały rok.
ZALECENIA ZDROWOTNE:
* Rozważ ograniczenie intensywnego wysiłku fizycznego na zewnątrz, jeśli odczuwasz pieczenie w oczach, kaszel lub ból gardła.
* Ogranicz wietrzenie pomieszczeń.
* Unikaj działań zwiększających zanieczyszczenie powietrza, np. korzystania z samochodu, używania dmuchaw do liści, rozpalania ognisk.
* Śledź na bieżąco informacje o zanieczyszczeniu powietrza.
DODATKOWE ZALECENIA DLA OSÓB O WIĘKSZEJ WRAŻLIWOŚCI NA ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA
(dzieci i młodzież, osoby starsze i w podeszłym wieku, osoby z zaburzeniami układu oddechowego lub krwionośnego, osoby zawodowo narażone na zapylenie oraz osoby palące papierosy i bierni palacze)
* Ogranicz intensywny wysiłek fizyczny na zewnątrz.
* Nie zapominaj o normalnie przyjmowanych lekach.
* Osoby z astmą mogą silniej odczuwać objawy (duszność, kaszel, świsty) i potrzebować swoich leków częściej niż normalnie.
* W przypadku nasilenia objawów chorobowych zalecana jest konsultacja z lekarzem.
WŁADZE GMIN ZOBOWIĄZANE SĄ DO PROWADZENIA INTENSYWNYCH KONTROLI, ABY ZAPOBIEGAĆ SPALANIU ODPADÓW.
Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Ekonomicznego w obecnym roku szkolnym biorą udział w kolejnej edycji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”. W ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej uczestniczą w zajęciach on -line w obszarach: Żywność i Język angielski zawodowy.
Zajęcia on-line prowadzone są w formie wideokonferencji poprzez platformę MChE. Uczniowie biorą w nich udział stacjonarnie w szkole lub zdalnie. Tematyka zajęć jest różna i ukierunkowana zawodowo. Projekt podnosi kompetencje kluczowe uczestników dzięki wykorzystaniu technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz poszerza wiedzę zawodową.
Zajęcia on-line w obszarze żywność prowadzone są przez różnych pracowników akademickich Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, a w obszarze język angielski zawodowy przez pracowników akademickich Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie.
W ramach jednego roku szkolnego przewiduje się realizację 30 godzin zajęć on-line, w każdym z obszarów tematycznych.
REGULAMIN-REKRUTACJI do projektu "Mistrzowie w Zawodzie II" - Zmiana z dnia 8.03.2021
Aneks Nr 1 do Regulaminu rekrutacji do projektu „Mistrzowie w zawodzie II”
W ogłoszonej w ostatnich tygodniach akcji zbiórki nakrętek wzięło udział 9 klas: 2THI, 1THI, 2TE, 2TG, 4TG, 1TG, 1 B, 3 TGHI, 2TGI. Dziękujemy wszystkim uczniom którzy odpowiedzieli na ten apel oraz wychowawcom, nauczycielom i pracownikom szkoły, którzy włączyli się ochoczo w te działania. Dzięki temu udało się zebrać łącznie około 51 kg nakrętek, które przeznaczone zostaną na szczytny cel, jakim jest budowa studni w krajach misyjnych w Afryce.
Miło mi poinformować o wynikach rankingu, w którym czołowe miejsca pod względem ilości zebranych nakrętek zajęły następujące klasy:
I miejsce klasa 1THI- 10,99 kg
II miejsce klasa 2TGI- 8,754 kg
III miejsce klas 3TGHI- 8, 420 kg
Gratulujemy! Nagrody w postaci „Bonusów na zwolnienie z odpowiedzi” uczniowie będą mogli wykorzystać podczas nauki zdalnej lub po powrocie do nauczania stacjonarnego. Na wyróżnienie zasługują klasy 1B i 1TG, które zebrały ponad 6 kg tego odpadu.
Używając na co dzień języka, nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo jest ważny w naszym życiu. Nie myślimy o tym, że nadaje formę naszym myślom, wyobrażeniom, tworzy naszą osobowość. Język pozwala na wyrażanie uczuć, tworzenie pomysłów i ich przekazywanie; pozwala uczyć się i poznawać świat, cieszyć się życiem.
Od 1999 r. 21 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego. Został on ustanowiony przez UNESCO na pamiątkę wydarzeń w Bangladeszu z 1952 roku, gdzie
w wyniku walk o nadanie językowi bengalskiemu statusu języka urzędowego zginęło pięciu studentów.
W naszej historii także miały miejsce wydarzenia związane z zakazem używania języka ojczystego - wystarczy przypomnieć protest dzieci z Wrześni, czy zakazy zaborców dotyczące mówienia, pisania, nauczania, a nawet modlitwy w języku polskim.
Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego ma na celu zwrócenie uwagi na języki zagrożone i powoli ginące, a także pomóc w ochronie różnorodności językowej jako dziedzictwa kulturowego.
W Polsce od kilku lat prowadzona jest kampania “Ojczysty – dodaj do ulubionych”, której celem jest kształtowanie świadomości językowej Polaków i propagowanie dbałości o poprawność polszczyzny. Inna kampania -“Język polski jest ą-ę” skupia się na zjawisku ubożenia polskiej pisowni spowodowanym komunikacją elektroniczną - zanikaniu polskich znaków diakrytycznych.
Polszczyzna łączyła w przeszłości i łączy dziś wszystkich Polaków, bez względu na miejsce zamieszkania, wiek, poglądy polityczne. Nie ma innego dobra tak powszechnego i tak ważnego dla nas wszystkich, jak język ojczysty. Po polsku rozmawiamy, przekazujemy swoje uczucia, uczymy mówić nasze dzieci, wyznajemy wiarę, piszemy wiersze...
Język ojczysty to wielki skarb. Dbajmy o niego każdego dnia, nie tylko w dniu jego święta.
Lista uczestników zakwalifikowanych do projektu „Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, priorytet X, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie
Święto Zakochanych to jedno z najmłodszych świąt i - jak się okazuje - najbardziej lubianych.
Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.
W południowej i zachodniej Europie Walentynki obchodzone są od czasów średniowiecznych. Do Polski tradycja trafiła wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu, ale popularność zyskały dopiero w latach 90-tych XX wieku. Walentynki nie mogą odbyć się bez kwiatów, romantycznej kolacji, drobnych prezentów, a przede wszystkim życzeń dla ukochanej osoby, także tych przesyłanych na kartkach. Ile kosztowała najdroższa walentynka w historii? Ile kartek wysyła się na świecie w walentynki? Kto wysłał pierwszą walentynkę?
More Articles ...
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- ZSP zagrało z WOŚP
- Zaproszenie do udziału w akcji proekologicznej- „Chrońmy środowisko i pomagajmy potrzebującym”
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- LEKTURY SZKOLNE INACZEJ
- REKRUTACJA NA KURS KOMPUTEROWY WSPOMAGANIA PROJEKTOWANIA 2D
- REKRUTACJA NA KURS ECDL
- ZAPROSZENIE do konkursu historycznego "Patria Nostra"
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- Absolwenci - egzamin maturalny
- Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
- Szanowni Państwo Rodzice Drodzy Uczniowie