Praca Sommeliera

b_300_300_16777215_00_images_phocagallery_2021-2022_praca-sommeliera_254516281_457879255678802_1923141372993777035_n.jpgDnia 8.11.2021 grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach projektu MCHE w obszarze „Żywność”, uczestniczyła w zajęciach na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Uczniowie wysłuchali wykładu: ”Praca sommeliera” nt produkcji win, ich rodzajów oraz zasad doboru do potraw.
Mieli okazję wraz z prowadzącą zajęcia dr inż. Moniką Cioch- Skoneczny, dokonać oceny organoleptycznej wina pod kątem podstawowych cech sensorycznych takich jak barwa, klarowność, bukiet.
Przy okazji wyjazdu, uczniowie obejrzeli budynek uczelni, sale wykładowe i laboratoria i mamy nadzieję zachęciło ich to do kontynuowania w przyszłości nauki na Wydziale Technologii Żywności.

Hits: 848