Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata
Liceum Ogólnokształcące Branżowa Szkoła I stopnia
Listopad 15, 2021
W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 prowadzona jest rekrutacja na kursy zawodowe dla uczniów szkół zawodowych Powiatu Tarnowskiego. Formularze rekrutacyjne należy składać do 26 listopada 2021 r. u szkolnych liderów lub w sekretariatach szkół biorących udział w projekcie.
Celem kursów jest nabycie dodatkowych kwalifikacji (umiejętności i wiedzy) oraz kompetencji społecznych przez uczniów szkół ponadpodstawowych.
Regulamin rekrutacji, formularz zgłoszeniowy oraz pozostałe załączniki dostępne są w zakładce Dokumenty.
Wykaz kursów dla uczniów:
Kurs zawodowy: kurs barmański(1)
- Uczestnicy kursu – 10 uczniów - ZSP w Żabnie
- Miejsce prowadzenia zajęć: ZSP w Żabnie
- Wymiar zajęć: 40 godz.
(1) uczeń musi być pełnoletni na dzień 1 stycznia 2022 r.
Kurs zawodowy: kurs baristy(2)
- Uczestnicy kursu – 10 uczniów - ZSP w Żabnie
- Miejsce prowadzenia zajęć: ZSP w Żabnie
- Wymiar zajęć: 25 godz.
(2) uczeń musi mieć ukończone 16 lat na dzień 1 stycznia 2022 r.
Kurs zawodowy: kurs wózków jezdniowych podnośnikowych z mechanicznym napędem podnoszenia z wyłączeniem wózków z wysięgnikiem oraz wózków z osobą obsługującą podnoszoną wraz z ładunkiem+ egzamin
- Miejsce prowadzenia zajęć: zajęcia teoretyczne i praktyczne dla uczniów będą się odbywały w CKZiU w Tuchowie lub innej szkole realizującej projekt
- Wymiar zajęć: nie mniej niżteoretycznych - 28, praktycznych – 10
- Uczestnik kursu musi być pełnoletni na dzień 1 stycznia 2022 r.
- Uczestnicy kursu – 10 uczniów -ZSP w Żabnie
Kurs zawodowy: kurs operatora koparkoładowarki, wszystkie w III klasie uprawnień+ egzamin
- Miejsce prowadzenia zajęć: zajęcia teoretyczne dla uczniów będą się odbywały w CKZiU w Tuchowie lub w ZSP w Zakliczynie
- Wymiar zajęć: nie mniej niż teoretycznych - 52, praktycznych – 82
- Uczestnik kursu musi być pełnoletni na dzień 1 stycznia 2022 r.
- Uczestnicy kursu – 5 uczniów –ZSP w Żabnie
Kurs zawodowy: prawo jazdy kat B
- Miejsce prowadzenia zajęć: zajęcia teoretyczne dla uczniów będą się odbywały w CKZiU w Tuchowie iw ZSP w Zakliczynielub innej szkole realizującej projekt
- Wymiar zajęć: określa załącznik nr 1 do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 4 marca 2016 r sprawie szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorów i wykładowców
- Uczestnik kursu musi być pełnoletni lub osiągnie pełnoletność najpóźniej 31marca 2022 r.)
- Uczestnik jest zobowiązany do uiszczenia opłaty za egzamin państwowy
- Uczestnicy kursu – 10 uczniów –ZSP w Żabnie
10 listopada, w przededniu Narodowego Święta Niepodległości, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w koncercie fortepianowym, który odbył się w Centrum Kultury w Żabnie. Duet artystów – Tamara Granat i Adrian Kreda - przygotował koncert „Muzyka polska na cztery ręce” będący lekcją historii poprzez muzykę takich twórców jak Fryderyk Chopin, Juliusz Zarębski, Maurycy Moszkowski i Ignacy Jan Paderewski. Dziełom muzycznym towarzyszyła prezentacja sylwetek i twórczości tych wielkich Polaków.
Młodzież wysłuchała koncertu z dużym zainteresowaniem nagradzając artystów gromkimi brawami i prosząc o utwór na bis.
Po powrocie do szkoły odśpiewaliśmy o 11.11 polski hymn na placu przed głównym wejściem do szkoły. Dźwięki Mazurka Dąbrowskiego rozbrzmiewające na żabnieński Rynek pokazały, że młodzież Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. ks. Janusza St. Pasierba oddając cześć Ojczyźnie pamięta także o wszystkich, którzy polegli w walce o wolną Polskę.
11 listopada nasi przedstawiciele wzięli udział w gminnych uroczystościach z okazji Święta Niepodległości. Poczet Sztandarowy z odrestaurowanym sztandarem naszej szkoły uczestniczył we Mszy za Ojczyznę oraz obchodach patriotycznych przed pomnikiem Poległym za Ojczyznę. Przedstawiciele uczniów wraz z panią dyrektor Agnieszka Kurzydym złożyli w imieniu naszej społeczności wiązankę kwiatów.
Dnia 8.11.2021 grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach projektu MCHE w obszarze „Żywność”, uczestniczyła w zajęciach na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Uczniowie wysłuchali wykładu: ”Praca sommeliera” nt produkcji win, ich rodzajów oraz zasad doboru do potraw.
Mieli okazję wraz z prowadzącą zajęcia dr inż. Moniką Cioch- Skoneczny, dokonać oceny organoleptycznej wina pod kątem podstawowych cech sensorycznych takich jak barwa, klarowność, bukiet.
Przy okazji wyjazdu, uczniowie obejrzeli budynek uczelni, sale wykładowe i laboratoria i mamy nadzieję zachęciło ich to do kontynuowania w przyszłości nauki na Wydziale Technologii Żywności.
Przypominamy, że nasza szkoła uczestniczy w projekcie ekologiczno-charytatywnym pod nazwą „Zbieram to w szkole”. To cenna inicjatywa oparta na zasadzie „zbieraj – pomagaj – odbieraj nagrody”.
Podczas akcji zbierane są m.in. surowce wtórne, a środki finansowe uzyskane z ich sprzedaży są przekazywane na wsparcie projektów misyjnych: budowę studni głębinowych w pustynnym Czadzie, pomoc dla dzieci z Domu Dziecka w Boliwii, dożywianie dzieci na Filipinach. Akcję prowadzi Zgromadzenie Księży Najświętszego Serca Jezusa – Sekretariat Misji Zagranicznych Księży Sercanów. Zachęcamy do obejrzenia filmów obrazujących prace misjonarzy i ogromną potrzebę niesienia pomocy ich podopiecznym:
Może podczas domowych porządków sprzyjają natraficie w swoich domach i najbliższym otoczeniu na złoża niepotrzebnych Wam rzeczy/surowców, które przekazane na pomoc potrzebującym dostaną „drugie życie”. Odłóżcie je i przynieście do szkoły!
Koordynatorem akcji jest Szkolne Koło CARITAS, które zaprasza Was do kontaktu i współpracy :)
/ opiekunowie: J.Kaczówka, S.Kurzydym, ks.K.Świerczek/
Szkoły uczestniczące w projekcie zbieramtowszkole.pl mogą zbierać:
Złom srebra - czyli np. porwane łańcuszki, zdekompletowane kolczyki itp
"Małe" elektrośmieci - zużyte baterie, stare telefony komórkowe, tablety
Klocki LEGO - pojedyncze lub w zestawach (najlepiej z opakowaniami i instrukcjami)
Zegarki tarczowe - (nie zbieramy zegarków ściennych i typu "budzik)
"Dobre monety" - drobne monety polskie i z całego świata, bez różnicy czy aktualnie używane czy wycofane z obiegu
Znaczki pocztowe - nowe i używane (prosimy wycinać z kopert z zachowaniem 1 cm marginesu)
Zbierzmy to w naszej szkole !!!
„Zbieram to w szkole” posiada program partnerski. Przekazywane przedmioty, surowce maja przyporządkowaną wartość punktową. Za zgromadzone punkty szkoła otrzymuje nagrody.
Uczniowie naszej szkoły, dzięki dotacji z programu „Poznaj Polskę” dofinansowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki ze środków budżetu państwa, pojadą na trzydniową wycieczkę na Wybrzeże i Pomorze. Wyjazd odbędzie się w dniach 17-19 listopada 2021r. Uczestnicy wycieczki będą mogli zwiedzić Toruń, Trójmiasto, Malbork i Pelplin. Życzymy pięknej pogody i cudownych wrażeń!
Plebiscyt realizowany jest z Funduszy Europejskich w Małopolsce pn. „Fundusze Europejskie są w Małopolsce” i ma na celu odkrycie i pokazanie projektów, które w najlepszy sposób wykorzystały środki z Unii Europejskiej. To również okazja, aby pokazać, że inwestycje realizowane w Małopolsce przy wsparciu Funduszy Europejskich są dostrzegane i prawidłowo identyfikowane przez mieszkańców regionu.
Wśród zgłoszonych do plebiscytu przez Powiat Tarnowski projektów znalazł się m.in.
Projekt „Mistrzowie w zawodzie”
Jak głosować
Aby oddać głos należy wybrać projekt z mapy Małopolski lub z listy powiatów oraz podać swój adres e-mail. Głos będzie zaliczony dopiero po zweryfikowaniu adresu poprzez kliknięcie w specjalny link przesłany automatycznie na wskazaną skrzynkę e-mailową – link do głosowania
Głosujesz posługując się swoim adresem email.
Termin głosowania
Głosowanie trwa do 3 listopada 2021 r.
Szczegóły Plebiscytu oraz regulamin – tutaj
Ogólnopolski Tydzień Kariery to akcja, której celem jest propagowanie świadomego wyboru ścieżki kariery i promocja poradnictwa zawodowego. Nasza szkoła uczestniczy w programie od 10 lat. W tym roku XIII Ogólnopolski Tydzień Kariery odbywał się pod hasłem: „Wyprawa na 3K: Kariera, Kompetencje, Kreatywność".
Czy warto studiować informatykę? Czy studia informatyczne zapewniają pewną i dobrze płatną pracę? Czy studia związane z informatyką sprawią dużą satysfakcję? Czy są ciekawe? Na te i wiele innych pytań, uczniowie klasy drugiej, trzeciej i czwartej technikum informatycznego uzyskali odpowiedź podczas wizyty zawodoznawczej zorganizowanej w ramach OTK przez doradcę zawodowego Panią mgr Urszulę Powroźnik, na Wydziale Politechnicznym w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Uczniowie mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną wydziału politechnicznego, a także wzięli udział w ciekawych prelekcjach i laboratoriach przygotowanych specjalnie dla nich przez uczelnię.
Nasi informatycy wysłuchali prelekcji nt "Automatyka i Robotyka - dlaczego warto?", którą poprowadził Pan mgr inż. Wojciech Świtała pracownik katedry Automatyki i Robotyki oraz prelekcji nt .,,Kierunek informatyka – profil praktyczny”, którą poprowadził Pan dr inż. Daniel Król, Kierownik Katedry Informatyki.
Wszystkim pracownikom i prelegentom PWSZ w Tarnowie zaangażowanym w organizację spotkania dla naszej młodzieży serdecznie dziękujemy.
Mikrofon Roku-Pani Wiesława Dobek,
Mistrz Prędkości Dyktowania- pani Mariola Mierzewska
Żartowniś Roku- Pan Andrzej Miękina
Szwajcarski Zegarek - pani Marzena Kochanek
Mediator Roku- pan Robert Grajdura
Złoty Wykładowca- pani Krystyna Pająk
Gorący Uśmiech- pan Sławomir Kurzydym
Złota Katarynka -pani Danuta Lizak-Prażuch
Szkolny Mafioso- Pani Agata Wajda-Tylek
Miss Nauczycieli pani Dorota Hyży
Mister Nauczycieli- ks. Krzysztof Świerczek
Szyk i Elegancja - pani Agnieszka Kurzydym
Złoty Pazurek- pani Katarzyna Dobrowolska
Mistrz Organizacji- pani Urszula Powroźnik
Mistrz Ekologii- pani Katarzyna Żołądź
Bratnia Dusza- pani Justyna Kaczówka
Poinformowała również że Nagrodę Starosty Powiatu Tarnowskiego otrzymują: Pani Justyna Kaczówka oraz Pani Urszula Powroźnik.
Projekt „Bądź EKO- kształtowanie postaw proekologicznych u uczniów III”, był realizowany w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie, z inicjatywy Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Tarnowie, w okresie od 1.09 2021-8.10.2021 roku. Jego koordynatorem była pani Katarzyna Żołądź- nauczyciel biologii. Celem nadrzędnym projektu jest kształtowanie właściwych postaw ekologicznych wśród uczniów oraz propagowanie wiedzy z zakresu ochrony środowiska i przyrody. W ramach działań projektu zrealizowano 10 godzin zajęć dydaktycznych prowadzonych przez Panią Katarzynę Żołądź o tematyce związanej z ideą ochrony środowiska, w których wzięło udział 10 uczniów z klasy III technikum gastronomicznego. Wymieniona grupa uczniów odbyła również dnia 20.09.2021r jednodniową wycieczkę do Centrum Ekologicznego w Jastrzębiej oraz Muzeum Przyrody w Ciężkowicach. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się z formami ochrony przyrody ziemi tarnowskiej.
Czytaj więcejW ramach obchodów Europejskiego Dnia Języka Obcego w naszym Zespole Szkół Ponadpodstawowych została zorganizowana „Językowa Mini Gra Terenowa”. Niestety ze względu na warunki pogodowe odbyła się na terenie naszej szkoły. W grze wzięły udział reprezentacje klas technikum. Uczniowie rozwiązywali zagadki w różnych językach, z którymi poradzili sobie bezbłędnie.
Aby podkreślić europejskość naszego Dnia Jezyków Obcych, kilka dni wcześniej przedstawiciel Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego przypomniała nam czym jest Europa i jakie są jej struktury.
Bardzo dziękujemy za uczestnictwo wydarzeniach, oraz sponsorom Europe Direct Rzeszów i Funduszom Europejskim za ufundowanie nagród. Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.
W tym roku nasza szkoła wzbogaciła się o nową pracownię obsługi gości. Środki finansowe na wyposażenie pracowni otrzymaliśmy z projektu ,,Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt zakładał m.in. utworzenie i wyposażenie pracowni obsługi gości, co pozwoliło na dostosowanie infrastruktury do aktualnych wymogów technicznych i technologicznych w gastronomii oraz realizację kursów zawodowych i płatnych staży/praktyk wakacyjnych.
Uczestnikami projektu jest młodzież ucząca się w branży gastronomicznej i budowlanej.
Korzyścią dla naszych uczniów jest fakt, że mogą oni korzystać z nowoczesnego sprzętu jak m.in. zmywarka, ekspres do kawy, czy wózek do flambirowania. Sala obsługi gości posiada typowe wyposażenie sali restauracyjnej jak stoliki, barek, zastawa stołowa.
Nasza młodzież miała już okazję skorzystać w pełni z wyposażenia pracowni, podczas zajęć praktycznych oraz w kursie kelnerskim z flambirowaniem.
mgr Urszula Powroźnik
szkolny lider projektu
Bezpłatny niezbędnik online dla maturzystów o studiach, kierunkach studiów oraz maturze 2022 opracowany przez serwis www.otouczelnie.pl
LINKI do artykułów:
https://www.otouczelnie.pl/s/studia
https://www.otouczelnie.pl/studia/kierunki_studiow
https://www.otouczelnie.pl/artykul/14556/Matura-2022-jak-bedzie-wygladal-egzamin
More Articles ...
- Lista uczniów zakwalifikowanych na kusy zawodowe
- Gra terenowa
- Praktyki wakacyjne
- Sprzątanie świata
- Bezpłatna infolinia dla dzieci, młodzieży, rodziców i opiekunów oraz nauczycieli
- Narodowe czytanie
- WAŻNE!!!
- "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”-REKRUTACJA na rok szkolny 2021/2022
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- Bądź EKO- kształtowanie postaw proekologicznych wśród uczniów III
- Rozpoczęcie roku szkolnego 2021/2022
- Szczepienia – profilaktyka chorób zakaźnych