W związku z 2 wolnymi miejscami do udziału w stażach zawodowych z przedmiotu fizyka działając zgodnie z regulaminem rekrutacji z dnia 11 kwietnia 2018r. (Uchwała Zarządu Powiatu nr 2881.2018) przedłuża się rekrutację na okres od 16.05.2018 do 23.05.2018, tym samym dopuszczając do rekrutacji uczniów z pozostałych szkół uczestniczących w projekcie tj.: Technikum - Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach / Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Gromniku/ Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu/ Liceum Ogólnokształcącego w Tuchowie/ Technikum - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie.
Czytaj więcej
Rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja to zawsze dobra okazja do utrwalenia sobie wiadomości historycznych. W krótkim programie upamiętniającym ten dzień uczniowie klas 3TGI oraz 3TH przedstawili wydarzenia z roku 1971, a towarzyszyła im piosenka w wykonaniu Izabeli Dudy (z klasy 3TG) oraz Katarzyny Wojciechowskiej (z klasy 2TGH).
Czytaj więcejDokumenty rekrutacyjne dla uczniów na staże wakacyjne w ramach projektu "Mój rozwój - moja przyszłość".
Dokumenty rekrutacyjne należy składać od 30.04 do 15.05.2018r. w pokoju 312.
Czytaj więcej
Od 6 -7 kwietnia br. 10 uczniów klasy III Technikum Gastronomicznego poznawało techniki ozdabiania potraw uczestnicząc w kursie Carvingu. Wszystkie koszty organizacji kursu sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej w ramach Projektu Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w szkole.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie mieli okazję poznawać tajniki tej sztuki a wprowadzała w nie Pani Urszula Ginter. Podczas zajęć można było się dowiedzieć co zrobić między innymi z: dynią, cukinią, porem, cebulą, arbuzem czy melonem, aby te wyglądały apetycznie, interesująco i po prostu cudownie! Dekoracje, a właściwie „dzieła sztuki” zostały sfotografowane. Zobaczcie sami.
W bieżącym roku szkolnym uczniowie klasy III i IVTGI mieli okazję wziąć udział w zajęciach pozalekcyjnych z biologii w ramach projektu „Mój rozwój – moja przyszłość”. Spotkania edukacyjne odbyły się w PWSZ w Tarnowie, a ich tematyka związana była z zagadnieniami dotyczącymi ochrony środowiska i przyrody. Pracownicy uczelni przeprowadzili trzy bardzo interesujące zajęcia, które uatrakcyjniły wyjazdy w teren. Uczniowie pod nadzorem merytorycznym pana prof. Krzysztofa Wiąckowskiego mieli okazję oznaczać czystość wody metodą biologiczną oraz samodzielnie pobrać materiał do badań. Pan prof. Jan Kozłowski w sposób niezwykle interesujący przybliżył świat wielu gatunków ptaków i umożliwił zapoznanie się z biologią życia organizmów eksponowanych w Muzeum Przyrodniczym w Ciężkowicach. Pan dr Mariusz Klich zapoznał uczestników zajęć z wieloma ciekawostkami dotyczącymi życia płazów i gadów w kontekście ich ochrony i zagrożenia wyginięciem. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów, gdyż dalece wybiegały poza zakres programu nauczania oraz dały możliwość poznania w szerszym kontekście tematów dotyczących ochrony środowiska i przyrody na ziemi tarnowskiej. Opiekę nad młodzieżą sprawowały panie Urszula Powroźnik i Katarzyna Żołądź
Read MorePo raz pierwszy 10 uczniów z klasy II technikum gastronomicznego wzięło udział w zajęciach z chemii spożywczej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Zajęcia były efektem realizowanego przez naszą szkołę projektu pn ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Wykłady i ćwiczenia prowadzili Pani dr Małgorzata Martowicz – Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki oraz Pani mgr Monika Olchawa - Pajor.
Uczniowie podczas zajęć w laboratorium chemicznym mieli możliwość dokonania podstawowej analizy składu żywności, wykrywania substancji szkodliwych oraz oznaczanie szczawianów w różnych rodzajach herbat. Kolejne zajęcia odbywali w laboratorium mikrobiologicznym podczas których zapoznali się z diagnostyką mikroorganizmów i wykonali barwione preparaty bakteryjne metodą Gramma. Nauczyli się jak przygotować stanowisko pracy, jak prawidłowo pobierać próbki do badania oraz dowiedzieli się jakie zmiany zachodzą w żywności pod wpływem procesów przetwórczych i przechowywania.
Czytaj więcej
More Articles ...
- Rekrutacja na staże i praktyki dla uczniów
- Dzień przedsiębiorczości w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żabnie
- SPOTKANIE W GROMNIKU
- Zajęcia z chemii w PWSZ w Tarnowie
- Olimpiada Promocji Zdrowia
- Praktyki zawodowe w Sewilli
- Spotkanie z posłem Norbertem Kaczmarczykiem
- Warsztaty edukacyjne
- Hiszpania dla zawodowców
- Spotkanie z podróżnikiem
- Zajęcia sportowe
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE – branża mechaniczna