Od 6 -7 kwietnia br. 10 uczniów klasy III Technikum Gastronomicznego poznawało techniki ozdabiania potraw uczestnicząc w kursie Carvingu. Wszystkie koszty organizacji kursu sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej w ramach Projektu Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w szkole.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie mieli okazję poznawać tajniki tej sztuki a wprowadzała w nie Pani Urszula Ginter. Podczas zajęć można było się dowiedzieć co zrobić między innymi z: dynią, cukinią, porem, cebulą, arbuzem czy melonem, aby te wyglądały apetycznie, interesująco i po prostu cudownie! Dekoracje, a właściwie „dzieła sztuki” zostały sfotografowane. Zobaczcie sami.
W bieżącym roku szkolnym uczniowie klasy III i IVTGI mieli okazję wziąć udział w zajęciach pozalekcyjnych z biologii w ramach projektu „Mój rozwój – moja przyszłość”. Spotkania edukacyjne odbyły się w PWSZ w Tarnowie, a ich tematyka związana była z zagadnieniami dotyczącymi ochrony środowiska i przyrody. Pracownicy uczelni przeprowadzili trzy bardzo interesujące zajęcia, które uatrakcyjniły wyjazdy w teren. Uczniowie pod nadzorem merytorycznym pana prof. Krzysztofa Wiąckowskiego mieli okazję oznaczać czystość wody metodą biologiczną oraz samodzielnie pobrać materiał do badań. Pan prof. Jan Kozłowski w sposób niezwykle interesujący przybliżył świat wielu gatunków ptaków i umożliwił zapoznanie się z biologią życia organizmów eksponowanych w Muzeum Przyrodniczym w Ciężkowicach. Pan dr Mariusz Klich zapoznał uczestników zajęć z wieloma ciekawostkami dotyczącymi życia płazów i gadów w kontekście ich ochrony i zagrożenia wyginięciem. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów, gdyż dalece wybiegały poza zakres programu nauczania oraz dały możliwość poznania w szerszym kontekście tematów dotyczących ochrony środowiska i przyrody na ziemi tarnowskiej. Opiekę nad młodzieżą sprawowały panie Urszula Powroźnik i Katarzyna Żołądź
Read MorePo raz pierwszy 10 uczniów z klasy II technikum gastronomicznego wzięło udział w zajęciach z chemii spożywczej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Zajęcia były efektem realizowanego przez naszą szkołę projektu pn ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Wykłady i ćwiczenia prowadzili Pani dr Małgorzata Martowicz – Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki oraz Pani mgr Monika Olchawa - Pajor.
Uczniowie podczas zajęć w laboratorium chemicznym mieli możliwość dokonania podstawowej analizy składu żywności, wykrywania substancji szkodliwych oraz oznaczanie szczawianów w różnych rodzajach herbat. Kolejne zajęcia odbywali w laboratorium mikrobiologicznym podczas których zapoznali się z diagnostyką mikroorganizmów i wykonali barwione preparaty bakteryjne metodą Gramma. Nauczyli się jak przygotować stanowisko pracy, jak prawidłowo pobierać próbki do badania oraz dowiedzieli się jakie zmiany zachodzą w żywności pod wpływem procesów przetwórczych i przechowywania.
Czytaj więcej
W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 prowadzona jest rekrutacja na staże dla uczniów technikum i praktyki dla uczniów branżowej szkoły I stopnia.
Zajęcia w ramach staży i praktyk wynoszą 150 godzin.
Po rozliczonej realizacji stażu/praktyki uczeń wnioskuje o stypendium w wysokości 1 500,00 zł.
Regulamin rekrutacji oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są w zakładce Dokumenty.
Dokumenty rekrutacyjne należy składać w szkołach biorących udział w projekcie u szkolnych liderów do dnia 6 kwietnia 2018 r.
Staże i praktyki będą realizowane w okresie ferii letnich.
Czytaj więcej
21 i 23 marca 2018r r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Żabnie po raz 10 uczestniczyli w ogólnopolskim programie „Dzień Przedsiębiorczości” organizowanym przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości.
Patronat Honorowy nad inicjatywą objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Andrzej Duda.
Celem programu jest włączenie przedsiębiorców oraz instytucji w edukację młodzieży, budowanie dobrych relacji pomiędzy szkołą a miejscem praktyk młodzieży.
W programie zrealizowanym w naszym Zespole wzięło udział trzydziestu uczniów klas pierwszych i drugich technikum informatycznego, handlowego i gastronomicznego, którzy udali się do Komendy Miejskiej Policji w Tarnowie oraz Radia RDN Małopolska. Uczniowie mogli się przekonać jak wygląda zwykły dzień pracy na konkretnym stanowisku oraz jakie wymagania stawiane są w różnych działach danej branży pod względem m.in. wykształcenia, predyspozycji zawodowych.
Z pewnością takie działania pomogą uczniom podjąć decyzję, co do dalszej drogi kariery zawodowej, wyboru kierunku studiów lub zdobycia dodatkowych kwalifikacji wymaganych na stanowisku pracy, z którym się zapoznali w czasie pobytu w firmach.
Wszystkim instytucjom, które umożliwiły uczennicom i uczniom naszej szkoły udział w tym ważnym przedsięwzięciu koordynator projektu oraz dyrekcja szkoły składają serdeczne podziękowania!
Czytaj więcej
W środę 21.03.2018 r. uczniowie klasy I TE z nauczycielką języka niemieckiego wzięli udział w spotkaniu z przedstawicielami Bayerisches Rotes Kreuz, SeniVita oraz Döpfer Schulen. Wizyta delagacji niemieckiej miała na celu przedstawienie programu kształcenia i pracy w zawodzie pielęgniarza w szkołach i placówkach znajdujących się w Bawarii. W czasie odbywania 3-letniej nauki uczniowie szkolą język niemiecki, zdobywają wiedzę teoretyczną i odbywają zajęcia praktyczne. Po ukończeniu szkoły mają możliwość zatrudnienia oraz zdobywania dalszych kompetencji zawodowych.
Czytaj więcej
More Articles ...
- Zajęcia z chemii w PWSZ w Tarnowie
- Olimpiada Promocji Zdrowia
- Praktyki zawodowe w Sewilli
- Spotkanie z posłem Norbertem Kaczmarczykiem
- Warsztaty edukacyjne
- Hiszpania dla zawodowców
- Spotkanie z podróżnikiem
- Zajęcia sportowe
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE – branża mechaniczna
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- WOŚP 2018
- Informacja o terminach egzaminów zawodowych