Wiadomości
Bezpłatny niezbędnik online dla maturzystów o studiach, kierunkach studiów oraz maturze 2022 opracowany przez serwis www.otouczelnie.pl
LINKI do artykułów:
https://www.otouczelnie.pl/s/studia
https://www.otouczelnie.pl/studia/kierunki_studiow
https://www.otouczelnie.pl/artykul/14556/Matura-2022-jak-bedzie-wygladal-egzamin
-
Hits: 1099
W ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie II ‘’ realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, priorytet X, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR
kurs Carvingu
Katarzyna Zaleśna I TG
Agata Mączko I TG
Natalia Nowak IV TG
Karolina Ciukaj IV TG
Patrycja Molo IV TG
Oliwia Cichowska IV TG
Przemysław Kwiecień III TG
Martyna Kloch III TG
Julita Kamysz III TG
Ewelina Tarchała III TG
kurs obsługi kasy fiskalnej
Dominika Ptaśnik II TG
Anastazja Łabuz III TG
Natalia Nowak IV TG
Karolina Ciukaj IV TG
Patrycja Molo IV TG
Oliwia Cichowska IV TG
Justyna Gorla III TG
Jakub Kaczyk III TG
kurs kelnerski z flambirowaniem
Oliwia Kafara 2 TG
Kacper Nawój II TG
Martyna Kloch III TG
Julita Kamysz III TG
Justyna Gorla III TG
Przemysław Kwiecień III TG
Sebastian Marszałek 1 BS
Ewelina Tarchała III TG
Julia Gorla II TG
Kacper Kaczówka III TG
Kurs spawania MIG/MAG
Paweł Gwóźdź 3 BS
Konrad Roszczyński 3 BS
Jakub Janis IV TI
Paweł Wojciechowski 3 BS
Tomasz Micek III TE
Tyler Marchwiany III TE
Kurs obsługi kasy kelnerskiej z POS
Wiktoria Kaczówka I TG
Natalia Strzelec I TG
Krystian Sadko I TG
Wiktoria Dusza III TG
Nikola Pasierbek I TG
Sandra Czeczot III TG
Gabriela Drąg II TG
Martyna Pytka III TG
Karolina Grzebieniowska II TG
-
Hits: 1706
W ramach projektu „MISTRZOWIE W ZAWODZIE II” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w lipcu 2021 r. uczniowie klasy I i II technikum gastronomicznego oraz klasy I i II BS I stopnia uczestniczyli w płatnych stażach/praktykach wakacyjnych. Uczestnicy pracowali u lokalnych przedsiębiorców, z którymi szkoła od lat współpracuje. Pod okiem fachowców młodzież zdobywała wiedzę i doświadczenie zawodowe. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia o ukończeniu stażu/praktyki.
W imieniu własnym oraz Dyrekcji Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie pragnę podziękować wszystkim pracodawcom/przedsiębiorcom:
Restauracja ,,Herbowa” Marcin Czosnyka
Restauracja Misterium Maciej Jewuła
Zakład Wod-Kan, CO i GAZ, Wiesław Mędala
Zakład Budowlano-Remontowy Andrzej Pudełko
Piekarnia ,,U Michała" Roman Król
za okazane wsparcie i bezpośrednią pomoc, przychylność oraz tworzenie wspaniałej atmosfery w miejscu pracy naszych uczniów. Licząc na dalszą owocną współpracę, wyrażamy nadzieję, że nasze wspólne działania przyczynią się do podniesienia jakości szkolnictwa zawodowego oraz zwiększenia zatrudnienia uczniów w szczególności na lokalnym rynku pracy.
Dziękujemy
mgr Urszula Powroźnik
doradca zawodowy -szkolny lider projektu
-
Hits: 1541
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie, prowadzi nabór do BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA na kierunkach:
Technik robót wykończeniowych w budownictwie
Technik budownictwa
Technik inżynierii sanitarnej
Technik handlowiec
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik pojazdów samochodowych
Technik technologii żywności
Technik usług fryzjerskich
Technik technologii drewna
Technik elektryk
Technik mechanik
Szczegółowe informacje TUTAJ
-
Hits: 1636
Dzisiejszy rynek pracy jest bardzo wymagający w stosunku do potencjalnego pracownika. Pomimo tego, że w Polsce stopa bezrobocia znacząco spadła, to w dalszym ciągu, aby znaleźć dobrą pracę, należy wykazać się posiadaniem wysokich kwalifikacji i kompetencji zawodowych. Świetnie rozumieją to nasi uczniowie, którzy intensywnie pracowali nad zdobywaniem dodatkowych kwalifikacji uczestnicząc w kursach organizowanych w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie II”. Każdy kurs zakończony był egzaminem kwalifikacyjnym. Efektem ukończenia kursów było zdanie egzaminów oraz zdobycie umiejętności zawodowych.
W kursie kelnerskim z POS uczestnikami byli: Julita Kamysz kl. II TG, Karolina Ciukaj, Oliwia Cichowska, Natalia Nowak, Patrycja Molo, Dominik Świerczek- kl. III TG; Mateusz Więcek, Jakub Kupisz, Bartosz Chrościński – kl. IV TG
W kursie baristy uczestnikami byli: Justyna Gorla, Michał Kucia, Kacper Kaczówka –kl. II TG; Natalia Nowak, Patrycja Molo, Karolina Ciukaj – kl. III TG; Sebastian Machalski, Bartosz Chrościński, Szymon Pudło – kl. IV TG; Natalia Sztorc – kl. 2a BS
W kursie operatora koparko-ładowarki uczestnikami byli: Jakub Kupisz, Mateusz Więcek - kl. IV TG; Maciej Rodak- kl. 3b BS; Paweł Wojciechowski –kl. 2a BS; Nikodem Bojan kl. III TH
W kursie obsługi wózka widłowego uczestnikami byli: Jakub Jurek, Kamil Sołtysiak, Krystian Strzelec, Szymon Szwiec, Patryk Pudło – kl. III THI; Szymon Duś kl. 3b BS, Patryk Burzawa kl. 3a BS
WSZYSTKIM UCZESTNIKOM GRATULUJEMY!!!
-
Hits: 1066
W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie II” uczennice klasy IV TE, IVTG, II TG, II TH, ITG ukończyły 15 godzinny kurs obsługi kasy fiskalnej. Zajęcia odbywały się w pracowni handlowej Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie.
W trakcie kursu uczennice zapoznały się z m.in. z:
- rodzajem urządzeń fiskalnych,
- podmiotowym i przedmiotowym obowiązkiem stosowania kas fiskalnych,
- użyciem kas fiskalnych w praktyce,
- raportami kas fiskalnych,
- prawnymi aspektami sprzedaży,
- fakturowaniem i dokumentowaniem sprzedaży
Na zakończeniu kursu każda uczestniczka otrzymała Zaświadczenie potwierdzające umiejętności obsługi kasy fiskalnej.
WSZYSTKIM UCZESTNICZKOM GRATULUJEMY :)
-
Hits: 1517
W ramach ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości 13 kwietnia 2021 roku odbyło się spotkanie on-line na platformie Microsoft Teams z przedstawicielem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Tarnowie. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klasy I Technikum Gastronomicznego. Spotkanie poprowadziła Pani Wanda Wojtanowska - koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji.
Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się nie tylko o systemie ubezpieczeń społecznych w Polsce, ale także bliżej poznali strukturę zatrudnienia w Oddziale Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Tarnowie. Młodzież mogła dowiedzieć się m.in. jakie warunki muszą spełniać kandydaci ubiegający się o zatrudnienie w ZUS.
Cieszymy się, że zorganizowane spotkanie zostało pozytywnie odebrane przez uczestników, którzy z zainteresowaniem wzięli udział w lekcji.
15 kwietnia 2021 r. na platformie Microsoft Teams uczniowie klasy 3b i IVTEHG uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie.
Zajęcia poprowadziła Pani Barbara Borowiec – doradca zawodowy PUP.
Podczas spotkania zostały zaprezentowane finansowe oraz pozafinansowe formy wsparcia realizowane przez Powiatowy Urząd Pracy w Tarnowie. Uczestnicy dowiedzieli się w jaki sposób można zarejestrować się w Urzędzie, jakie są przy tym wymagane dokumenty. Poznali też oferty pracy adekwatne do kierunku kształcenia oraz adresy stron internetowych na których można skutecznie poszukiwać ofert pracy. Motywowani byli do określenia własnych celów i planów zawodowych oraz kreatywnego podejścia do szukania pracy m.in. poprzez System Video CV dostępny w Urzędzie. Otrzymali też informacje niezbędne do opracowania nowoczesnego CV.
Spotkania z przedstawicielami instytucji działających na lokalnym rynku pracy zorganizowała Pani Urszula Powroźnik – doradca zawodowy.
-
Hits: 1430
JAK WYBRAĆ ZAWÓD
WYBIERAM SZKOŁĘ – WYBIERAM ZAWÓD
DLACZEGO WARTO WYBRAĆ SZKOŁĘ UCZĄCĄ ZAWODU
LICEUM, TECHNIKUM, CZY SZKOŁA BRANŻOWA
-
Hits: 1403
JAKI JESTEM?
KWESTIONARIUSZ ZAINTERESOWAŃ ZAWODOWYCH
SAME QUIZY
-
Hits: 1437
Idea Innovation Center Sp. z o.o., Sp.k zaprasza do udziału w projekcie ,,Nastawieni na rozwój" nr. RPMP.08.02.00-12-0017/20” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014 – 2020 Działanie 8.2 Aktywizacja zawodowa.
OFERUJEMY BEZPŁATNE CERTYFIKOWANE SZKOLENIA ONLINE ZE STYPENDIUM 624zł – 936zł
Obecnie prowadzimy rekrutację na kursy na miesiąc maj:
- PRZEDSTAWICIEL HANDLOWY
- OBSŁUGA KLIENTA Z EL.PRACY BIUROWEJ
- SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY
- MARKETING I SPRZEDAŻ Z OBSŁUGĄ KASY FISKALNEJ
- SPECJALISTA DS. OBSŁUGI KLIENTA
W projekcie mogą wziąć udział osoby spełniające łącznie następujące warunki:
- W WIEKU 30 LAT I WIĘCEJ W TYM EMERYCI I RENCIŚCI
- BEZROBOTNE I BIERNE ZAWODOWO I OSOBY NA URLOPIE WYCHOWAWCZYM
- ZAMIESZKAŁE NA TERENIE WOJ. MAŁOPOLSKIEGO
Po odbytym szkoleniu jest możliwość pójścia na 3-MIESIĘCZNY STAŻ ZAWODOWY ze stypendium 1536,50zł netto
Osoby zainteresowane prosimy o kontakt :
Biuro Projektu
ul. Krakowska 25/4, 33-100 Tarnów
781 350 522, 665 086 024
-
Hits: 1320
Jak chronić się przed cyberatakami?
Co to jest cyfrowy ślad?
Cyfrowy ślad generuje każda czynność w Internecie. Składają się na niego dwa rodzaje informacji:
1. dane o użytkowniku na podstawie adresu IP — adresu, który jest generowany dla każdego urządzenia łączącego się z siecią, na podstawie którego można ustalić adres, pod którym znajduje się urządzenie, a także system operacyjny, zestaw zainstalowanych czcionek i ustawienia przeglądarek internetowych;
2. dane dotyczące ruchu w sieci, czyli ile czasu w nim spędzasz. Cały ruch na twoich urządzeniach jest zapisany na serwerze dostawcy usług telekomunikacyjnych. Przeglądarki zapamiętują odwiedzane strony, zaś wyszukiwarki — pytania, które zadajesz. Dzięki tzw. ciasteczkom (pliki „cookies”) serwery stron mogą śledzić twoją aktywność w sieci. Pamiętaj, że masz możliwość samodzielnego zarządzania „cookies”. Umożliwiają to np. przeglądarki internetowe, z których korzystasz.
Popularne i szeroko wykorzystywane media społecznościowe pozwalają nie tylko na bieżący kontakt ze znajomymi, rodziną czy najnowszymi wiadomościami, równie często są przez nas wykorzystywane do celów służbowych. Jest to również narzędzie o olbrzymim zasięgu oddziaływania dla mediów czy firm, które promują się w sieci, docierając często za naszym pośrednictwem do coraz to nowszych klientów. Niezwykle istotna jest zatem wiedza o tym, jak zarządzać ustawieniami bezpieczeństwa i prywatności na swoich kontach, aby Twoje dane osobowe były dostępne tylko dla Ciebie.
Zobacz, w jaki sposób można zadbać o swoją prywatność w mediach społecznościowych, poznaj wytyczne serwisów:
Facebook - Podstawowe ustawienia i narzędzia ochrony prywatności
YouTube - Prywatność i Centrum bezpieczeństwa
Instagram - Ustawienia prywatności oraz informacje
LinkedIn - Zarządzanie kontem i ustawieniami prywatności — Informacje
Twitter – Jak chronić swoje Tweety (Wersja ang. How to protect and unprotect your Tweets)
Snapchat – Ustawienia prywatności (wersja ang. Privacy settings)
-
Hits: 1288