W dniach od 13 do 17 maja uczniowie naszej szkoły odbyli niezwykłą wycieczkę, w trakcie której odwiedzili: Niemcy, Szwecję i Danię oraz zwiedzili Szczecin. Wyprawa rozpoczęła się poniedziałkowym wieczorem od całonocnej podróży pociągiem. Ponieważ humory wszystkim dopisywały, więc trudy podróżowania nie okazały się zbyt uciążliwe. Zarówno przejazd pociągiem jak i autokarem ze Szczecina do Berlina minął bardzo szybko. Berlin przywitał uczestników wycieczki upalną, słoneczną pogodą. Nasi uczniowie poznali burzliwą historię miasta i w trakcie spaceru po centrum niemieckiej stolicy, zwiedzili zabytkowe budowle takie jak: Bramę Brandemburską, Reichstag, czyli niemiecki parlament oraz wieżę telewizyjną, Berliner Dom i Potsdamer Platz. Słodkim dopełnieniem spotkania z Berlinem okazało się odwiedzenie firmowego sklepu słynnej czekolady Ritter Sport. Powrót do Polski odbył się późnym wieczorem i dopiero o 21.30 nastąpiło zaokrętowanie na prom "Skania", płynący do Szwecji. Dla wielu był to nie tylko pierwszy kontakt z morzem, ale także pierwsza noc spędzona na statku i nocleg w kajutach okrętowych. Jednak na tym nie kończyły się atrakcje tego dnia. Uczniowie mogli usłyszeć ciekawe informacje o życiu na promie i obowiązkach czekających tych, którzy chcieliby spróbować marynarskiego życia. Było to szczególnie interesujące dla uczniów Technikum Gastronomicznego, ponieważ dzięki współpracy naszej szkoły z firmą Star-Line, zainteresowani uczniowie, a także absolwenci, mogą odbyć praktyki i staże na promach pływających do Szwecji. Kolejny dzień zaowocował nowymi przeżyciami. Po śniadaniu zjedzonym na promie, wycieczka wyruszyła autokarem z Ystad na spotkanie ze Skandynawią. Przejazd ze Szwecji do Danii odbył się najdłuższym mostem w Europie, robiącym niesamowite wrażenie nie tylko ze względu na imponującą długość, ale również, oblewające go morze. Kolejną wycieczkową atrakcją stała się Błękitna Planeta, czyli największe w północnej Europie oceanarium. Zachwyciło ono także tych, którzy sądzili, że podwodny świat ich nie interesuje. Kompleks składa się bowiem z 53 olbrzymich akwariów, otaczających zwiedzających z wszystkich stron i zaaranżowanych w niezwykle interesujący sposób. W tym wodnym świecie można podziwiać 20 tysięcy zwierząt morskich, w tym aż 450 gatunków ryb. Dopełnieniem tego etapu podróży stał się spacer brzegiem morza. Popołudnie podróżnicy spędzili w Kopenhadze, zwiedzając: Pałac Amalienborg, zamek Christiansborg, dzielnicę portową Nyhavn oraz oglądając pomniki: Jana Chrystiana Andersena i Małej Syrenki. Wyprawa do Danii zakończyła się godzinnym rejsem po kanałach Kopenhagi, pozwalającym zobaczyć miasto z innej perspektywy. Po powrocie do Szwecji nasi turyści odbyli jeszcze spacer po Ystad, podczas którego przewodnik pokazał im najważniejsze zabytki miasta. Do Polski powrócili promem "Polonia" i zakończyli swoją podróż kilkugodzinnym zwiedzaniem Szczecina, po którym już tylko pozostał w programie nocny powrót do Tarnowa i Żabna. W związku z tym, że szczęśliwi czasu nie liczą, niektórzy ze zdziwieniem odkryli, że był to już piątek:) Bez wątpienia ta szkolna wycieczka stanowiła wielkie wyzwanie organizacyjne, z którym świetnie poradziła sobie pani Ula Powroźnik - na co dzień doradca zawodowy w naszej szkole, a w podróży kierownik wyprawy. Wspierały ją nauczycielki: Katarzyna Potempa, Katarzyna Dobrowolska i Danuta Lizak-Prażuch. Wszyscy uczestnicy wycieczki, zarówno nauczyciele jak i uczniowie, zgodnie stwierdzili, że była to wspaniała wyprawa, obfitująca w tak wiele atrakcji, że chętnie wybraliby się w kolejną taką podróż.
Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata