6 marca uczniowie klasy 2TGHI pojechali na wycieczkę do Krakowa wraz z opiekunami - panią Katarzyną Potempą i panem Sławomirem Kurzydymem.
Najpierw obejrzeli nominowany do Oskara film Jana Komasy pt: "Boże Ciało" w kameralnym kinie "Pod Baranami" przy krakowskim Rynku.
Następnie udali się do Muzeum Archeologicznego na wystawę czasową z Neapolu pt: "Pompeje - życie i śmierć w cieniu Wezuwiusza". Uczniowie klasy drugiej mieli okazję zapoznać się z materiałem wykopaliskowym związanym z największą tragedią z czasów rzymskich-czyli wybuchem wulkanu Wezuwiusz w roku 79 naszej ery. Trujące wyziewy i deszcz wulkaniczny zabiły mieszkańców miasta, którzy nie zdążyli uciec. Miasto w ciągu dwóch dni zostało przykryte 7 metrową warstwą popiołu wulkanicznego. Oficjalne wykopaliska rozpoczęto w 1748 roku. Śmiercionośny popiół stworzył warstwę ochronną, dzięki czemu wszystkie eksponaty są w nienaruszonym stanie. Bezcenne rzeźby i freski, pamiątki będące świadectwem pulsującego życia : kultury i nauki, świata gladiatorów, a przede wszystkim to co codzienne: otoczenie, zwyczaje i przedmioty starożytnych mieszkańców miasta. Poznamy ich również od prywatnej strony, goszcząc w przydomowych ogrodach, ale też we wnętrzach domów publicznych. Poprzez obrazy ruin, nadal zachwycających pięknem, ekspozycja ukazuje również ogrom tragedii i zagłady miasta.
Po zapoznaniu się z eksponatami z wystawy uczniowie relaksowali się podczas warsztatów, układając mozaiki według własnych pomysłów.
Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata