28 marca 2019 r., uczniowie klasy pierwszej, drugiej i czwartej technikum gastronomicznego wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do Hotelu***,,Folwark Stara Winiarnia” w Mszanie Dolnej. Wycieczka zorganizowana była przez mgr Urszulę Powroźnik- doradcę zawodowego, w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.
Podczas wizyty w hotelu, uczniowie uczestniczyli w zajęciach, które poprowadził Pan Andrzej Majchrzak – właściciel Folwarku Stara Winiarnia. Zajęcia składały się z dwóch bloków tematycznych.
W pierwszej części spotkania uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania restauracji i hotelu opartego na zabudowie folwarcznej. Dowiedzieli się jakie są oczekiwania pracodawców zatrudniających pracowników w branży gastronomiczno-hotelarskiej.
W drugiej części spotkania młodzież uczestniczyła w warsztatach sommelierskich.
Warsztaty rozpoczęły się wykładem, w którym Pan Andrzej przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jego jakość oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności: oko, nos i usta. Uczniowie nabyli szeroką wiedzę z zakresu win ( historia, typologia, technologia produkcji, dojrzewanie win, zasady łączenia win z potrawami, przechowywanie win).
W programie szkolenia nie zabrakło informacji na temat zasad degustacji win, metod otwierania butelek i serwowania win.
Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata