W dniach 9.05. - 11.05. 2018 r., grupa 25 uczniów technikum gastronomicznego uczestniczyła w wycieczce zawodoznawczej zorganizowanej w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Celem wyjazdu było poznanie walorów środowiskowych regionu Podhala.
Uczniowie oprócz zwiedzania Miasteczka Galicyjskiego, Hotelu Stamary w Zakopanem, Doliny Pstrągowej oraz Pasieki ,,Barć” otrzymali sporą porcję wiadomości na temat kuchni regionalnej Podhala, sposobów prowadzenia działalności turystycznej i gastronomicznej. Zapoznali się z pracą przewodnika tatrzańskiego. Podczas spotkania z Bacą obserwowali produkcję serów z mleka owczego (bunc, oscypek). W Dolinie Pstrągowej zapoznali się z hodowlą pstrąga tęczowego, a w Pasiece ,,Barć” z produkcją miodów. Opiekę nad uczniami sprawowały Pani Urszula Powroźnik i Pani Krystyna Pająk. Był to bardzo przyjemny wyjazd, który naładował nas pozytywną energią, a na dodatek w drodze mogliśmy podziwiać przepiękne widoki.
Czytaj więcejW związku z 2 wolnymi miejscami do udziału w stażach zawodowych z przedmiotu fizyka działając zgodnie z regulaminem rekrutacji z dnia 11 kwietnia 2018r. (Uchwała Zarządu Powiatu nr 2881.2018) przedłuża się rekrutację na okres od 16.05.2018 do 23.05.2018, tym samym dopuszczając do rekrutacji uczniów z pozostałych szkół uczestniczących w projekcie tj.: Technikum - Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach / Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Gromniku/ Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu/ Liceum Ogólnokształcącego w Tuchowie/ Technikum - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie.
Czytaj więcej
Rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja to zawsze dobra okazja do utrwalenia sobie wiadomości historycznych. W krótkim programie upamiętniającym ten dzień uczniowie klas 3TGI oraz 3TH przedstawili wydarzenia z roku 1971, a towarzyszyła im piosenka w wykonaniu Izabeli Dudy (z klasy 3TG) oraz Katarzyny Wojciechowskiej (z klasy 2TGH).
Czytaj więcejDokumenty rekrutacyjne dla uczniów na staże wakacyjne w ramach projektu "Mój rozwój - moja przyszłość".
Dokumenty rekrutacyjne należy składać od 30.04 do 15.05.2018r. w pokoju 312.
Czytaj więcej
Od 6 -7 kwietnia br. 10 uczniów klasy III Technikum Gastronomicznego poznawało techniki ozdabiania potraw uczestnicząc w kursie Carvingu. Wszystkie koszty organizacji kursu sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej w ramach Projektu Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w szkole.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie mieli okazję poznawać tajniki tej sztuki a wprowadzała w nie Pani Urszula Ginter. Podczas zajęć można było się dowiedzieć co zrobić między innymi z: dynią, cukinią, porem, cebulą, arbuzem czy melonem, aby te wyglądały apetycznie, interesująco i po prostu cudownie! Dekoracje, a właściwie „dzieła sztuki” zostały sfotografowane. Zobaczcie sami.
More Articles ...
- Zajęcia z biologii w PWSZ w Tarnowie
- Uczniowie Technikum Gastronomicznego wzięli udział w zajęciach na tarnowskiej uczelni
- Rekrutacja na staże i praktyki dla uczniów
- Dzień przedsiębiorczości w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żabnie
- SPOTKANIE W GROMNIKU
- Zajęcia z chemii w PWSZ w Tarnowie
- Olimpiada Promocji Zdrowia
- Praktyki zawodowe w Sewilli
- Spotkanie z posłem Norbertem Kaczmarczykiem
- Warsztaty edukacyjne
- Hiszpania dla zawodowców
- Spotkanie z podróżnikiem