Uczniowie naszej szkoły intensywnie pracują nad poszerzaniem swoich umiejętności zawodowych. 9 -osobowa grupa uczniów i uczennic rozpoczęła kurs obsługi kasy kelnerskiej z terminalem POS. Podczas kursu, oprócz wiedzy teoretycznej zdobywają umiejętności obsługiwania kasy kelnerskiej, wystawianie rachunków, paragonów, obsługiwanie różnych form płatności, generowanie raportów związanych ze sprzedażą.
10 uczniów klasy I TG i II TG uczestniczy w kursie Carvingu. Jest to początek ich drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach.
2 uczniów klasy IV TG zdobywa dodatkowe uprawnienia na kursie spawania MIG/MAG.
Wszystkie kursy prowadzone są przez profesjonalnych instruktorów, co gwarantuje wysoką jakość zajęć.
Już wkrótce rozpoczną się kolejne zajęcia: prawo jazdy kat. B, kurs obsługi koparko-ładowarki, kurs obsługi kasy fiskalnej, kurs kelnerski z flambirowaniem, kurs barmański, kurs obsługi wózka widłowego.
Wszystkie kursy prowadzone są w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, priorytet X, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR
Prowadzona przez studentów farmacji akcja "W szczepionkę nie boli" jest każdego roku organizowana przez Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji. Prelekcje przeprowadzane są w wielu szkołach na terenie całego kraju, a liczba odbiorców sięga kilku tysięcy. Mają one na celu przedstawienie uczniom rzetelnych informacji i faktów ze świata nauki na temat szczepionek, ich skuteczności i bezpieczeństwa. Pomagają również znaleźć odpowiedzi na nurtujące uczniów pytania, rozwiać mity i zmierzyć się z fake newsami, które można spotkać w mediach społecznościowych.
Tegoroczna edycja poruszała także temat szczepionek przeciwko COVID-19. Studenci tłumaczyli mechanizm ich działania, opowiadali o tym, w jaki sposób zostały przebadane i odpowiadali na wszelkie pytania.
Dla naszej szkoły prelekcje prowadziły studentki farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie, które należą do krakowskiego oddziału PTSF. Odbyły się one z inicjatywy i we współpracy z pedagogiem szkolnym–p.J.Kaczówką.
W spotkaniach on-line wzięły udział klasy: 2 TE, 2TGI, 2TG, 3TGHI, 4THI i 4TEGH – łącznie 112 uczniów.
Serdecznie dziękujemy!
OSTRZEŻENIE 1 STOPNIA O ZANIECZYSZCZENIU POWIETRZA DLA MIASTA TARNOWA, POWIATU BRZESKIEGO, POWIATU DĄBROWSKIEGO, POWIATU GORLICKIEGO, POWIATU MYŚLENICKIEGO, POWIATU SUSKIEGO, POWIATU TARNOWSKIEGO, POWIATU WADOWICKIEGO OBOWIĄZUJE W DNIU 10.03.2021 OD GODZ. 06.00 DO 24.00
Ostrzeżenie o ryzyku przekroczenia poziomu dopuszczalnego PYŁU PM10 ze względu na zwiększoną emisję zanieczyszczeń oraz niekorzystne warunki meteorologiczne.
OBOWIĄZUJĄCE OGRANICZENIA:
OBOWIĄZUJE ZAKAZ EKSPLOATACJI KOMINKÓW I OGRZEWACZY POMIESZCZEŃ NA WĘGIEL LUB DREWNO (KOZY, PIECE KAFLOWE), JEŻELI NIE STANOWIĄ JEDYNEGO ŹRÓDŁA CIEPŁA.
* Na obszarze Krakowa zakaz używania wszystkich kominków i ogrzewaczy na węgiel i drewno obowiązuje przez cały rok.
ZALECENIA ZDROWOTNE:
* Rozważ ograniczenie intensywnego wysiłku fizycznego na zewnątrz, jeśli odczuwasz pieczenie w oczach, kaszel lub ból gardła.
* Ogranicz wietrzenie pomieszczeń.
* Unikaj działań zwiększających zanieczyszczenie powietrza, np. korzystania z samochodu, używania dmuchaw do liści, rozpalania ognisk.
* Śledź na bieżąco informacje o zanieczyszczeniu powietrza.
DODATKOWE ZALECENIA DLA OSÓB O WIĘKSZEJ WRAŻLIWOŚCI NA ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA
(dzieci i młodzież, osoby starsze i w podeszłym wieku, osoby z zaburzeniami układu oddechowego lub krwionośnego, osoby zawodowo narażone na zapylenie oraz osoby palące papierosy i bierni palacze)
* Ogranicz intensywny wysiłek fizyczny na zewnątrz.
* Nie zapominaj o normalnie przyjmowanych lekach.
* Osoby z astmą mogą silniej odczuwać objawy (duszność, kaszel, świsty) i potrzebować swoich leków częściej niż normalnie.
* W przypadku nasilenia objawów chorobowych zalecana jest konsultacja z lekarzem.
WŁADZE GMIN ZOBOWIĄZANE SĄ DO PROWADZENIA INTENSYWNYCH KONTROLI, ABY ZAPOBIEGAĆ SPALANIU ODPADÓW.
Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Ekonomicznego w obecnym roku szkolnym biorą udział w kolejnej edycji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”. W ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej uczestniczą w zajęciach on -line w obszarach: Żywność i Język angielski zawodowy.
Zajęcia on-line prowadzone są w formie wideokonferencji poprzez platformę MChE. Uczniowie biorą w nich udział stacjonarnie w szkole lub zdalnie. Tematyka zajęć jest różna i ukierunkowana zawodowo. Projekt podnosi kompetencje kluczowe uczestników dzięki wykorzystaniu technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz poszerza wiedzę zawodową.
Zajęcia on-line w obszarze żywność prowadzone są przez różnych pracowników akademickich Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, a w obszarze język angielski zawodowy przez pracowników akademickich Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie.
W ramach jednego roku szkolnego przewiduje się realizację 30 godzin zajęć on-line, w każdym z obszarów tematycznych.
More Articles ...
- Podsumowanie akcji „Bądźmy Eko-postępowi , zbierajmy nakrętki i pomagajmy innym”.
- 21 LUTEGO - MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO
- Lista uczestników zakwalifikowanych do projektu „Mistrzowie w zawodzie II”
- 14 LUTEGO - WALENTYNKI
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- ZSP zagrało z WOŚP
- Zaproszenie do udziału w akcji proekologicznej- „Chrońmy środowisko i pomagajmy potrzebującym”
- REKRUTACJA NA KURSY ZAWODOWE
- LEKTURY SZKOLNE INACZEJ
- REKRUTACJA NA KURS KOMPUTEROWY WSPOMAGANIA PROJEKTOWANIA 2D
- REKRUTACJA NA KURS ECDL
- ZAPROSZENIE do konkursu historycznego "Patria Nostra"