28 marca 2019 r., uczniowie klasy pierwszej, drugiej i czwartej technikum gastronomicznego wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do Hotelu***,,Folwark Stara Winiarnia” w Mszanie Dolnej. Wycieczka zorganizowana była przez mgr Urszulę Powroźnik- doradcę zawodowego, w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.
Podczas wizyty w hotelu, uczniowie uczestniczyli w zajęciach, które poprowadził Pan Andrzej Majchrzak – właściciel Folwarku Stara Winiarnia. Zajęcia składały się z dwóch bloków tematycznych.
W pierwszej części spotkania uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania restauracji i hotelu opartego na zabudowie folwarcznej. Dowiedzieli się jakie są oczekiwania pracodawców zatrudniających pracowników w branży gastronomiczno-hotelarskiej.
W drugiej części spotkania młodzież uczestniczyła w warsztatach sommelierskich.
Warsztaty rozpoczęły się wykładem, w którym Pan Andrzej przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jego jakość oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności: oko, nos i usta. Uczniowie nabyli szeroką wiedzę z zakresu win ( historia, typologia, technologia produkcji, dojrzewanie win, zasady łączenia win z potrawami, przechowywanie win).
W programie szkolenia nie zabrakło informacji na temat zasad degustacji win, metod otwierania butelek i serwowania win.