W dniach 9.05. - 11.05. 2018 r., grupa 25 uczniów technikum gastronomicznego uczestniczyła w wycieczce zawodoznawczej zorganizowanej w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Celem wyjazdu było poznanie walorów środowiskowych regionu Podhala.
Uczniowie oprócz zwiedzania Miasteczka Galicyjskiego, Hotelu Stamary w Zakopanem, Doliny Pstrągowej oraz Pasieki ,,Barć” otrzymali sporą porcję wiadomości na temat kuchni regionalnej Podhala, sposobów prowadzenia działalności turystycznej i gastronomicznej. Zapoznali się z pracą przewodnika tatrzańskiego. Podczas spotkania z Bacą obserwowali produkcję serów z mleka owczego (bunc, oscypek). W Dolinie Pstrągowej zapoznali się z hodowlą pstrąga tęczowego, a w Pasiece ,,Barć” z produkcją miodów. Opiekę nad uczniami sprawowały Pani Urszula Powroźnik i Pani Krystyna Pająk. Był to bardzo przyjemny wyjazd, który naładował nas pozytywną energią, a na dodatek w drodze mogliśmy podziwiać przepiękne widoki.