Kontynuując zadania realizowanego przez naszą szkołę projektu pn ,,Mistrzowie w zawodzie”, po raz kolejny 10 uczniów z klasy I i II TG wzięło udział w zajęciach z chemii spożywczej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Wykłady i ćwiczenia prowadziła Pani dr Małgorzata Martowicz – Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki.
Uczniowie podczas zajęć w laboratorium chemicznym mieli możliwość dokonania podstawowej analizy składu żywności, pod kątem obecności substancji antyodżywczych, oznaczając szczawiany w różnych rodzajach herbat.
Kolejne zajęcia zaplanowane są na dzień 6. 02. 2019 r., i odbywać się będą w laboratorium mikrobiologicznym. Uczniowie zapoznają się z diagnostyką mikroorganizmów i wykonają barwione preparaty bakteryjne metodą Gramma.
Podczas zajęć młodzież zdobywać będzie umiejętność przygotowania stanowiska pracy, prawidłowego pobierania próbek i poznawać zmiany zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania żywności.
Z relacji uczniów wynika, że zajęcia są bardzo przydatne w przyswajaniu niezbędnych treści teoretycznych i praktycznych z zakresu chemii spożywczej.