Zajęcia z chemii spożywczej w PWSZ w Tarnowie

b_300_300_16777215_00_images_phocagallery_2018-2019_zajecia-z-chemii_46395277_273751136614031_1905277364003143680_n.jpgKontynuując zadania realizowanego przez naszą szkołę projektu pn ,,Mistrzowie w zawodzie”,  po raz kolejny 10 uczniów z klasy I i II  TG wzięło udział w zajęciach   z chemii spożywczej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Wykłady  i ćwiczenia prowadziła Pani dr Małgorzata Martowicz – Prorektor ds. Studenckich  i Dydaktyki.  
Uczniowie podczas zajęć w laboratorium chemicznym  mieli możliwość dokonania podstawowej analizy składu  żywności, pod  kątem  obecności substancji antyodżywczych,  oznaczając szczawiany w różnych rodzajach herbat.
Kolejne zajęcia  zaplanowane są na dzień 6. 02. 2019 r., i odbywać się będą  w laboratorium mikrobiologicznym. Uczniowie zapoznają się z diagnostyką mikroorganizmów i wykonają barwione preparaty bakteryjne metodą Gramma.
Podczas zajęć młodzież zdobywać będzie umiejętność przygotowania stanowiska pracy, prawidłowego pobierania próbek i poznawać zmiany zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania żywności.

Z relacji uczniów wynika, że zajęcia są bardzo przydatne w przyswajaniu  niezbędnych treści teoretycznych i praktycznych z zakresu chemii spożywczej.