Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata
Liceum Ogólnokształcące Branżowa Szkoła I stopnia
Przez cztery tygodnie (17.03.2019 r. – 13.04.2019 r.) uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w programie praktyk zawodowych. Miejscem praktyk była Malta. Wszystko odbyło się w ramach programu „Nieograniczone możliwości dzięki stażom zagranicznym” realizowanego w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Przygotowania do wyjazdu uczniów trwały prawie rok. Przez ten czas przedstawiciele naszej szkoły oraz organizatorzy przedsięwzięcia przygotowywali dla uczniów miejsca pracy, zamieszkania oraz liczne atrakcje, które były również ważnym elementem całego wyjazdu. Celem wizyty na Malcie było przede wszystkim odbycie praktyk zawodowych, ale także możliwość doskonalenia swoich umiejętności na innych polach, chociażby praca w innym kraju oraz konieczność posługiwania się tamtejszym językiem urzędowym. Można zatem śmiało powiedzieć, że postawiliśmy przed naszymi uczniami podwójnie trudne zadanie, będąc jednocześnie pewni, że umiejętności zdobyte w naszej szkole, zarówno te zawodowe, jak i językowe pozwolą im z powodzeniem zrealizować zamierzone w programie cele, a przy okazji będą dla nich też doskonałą przygodą oraz okazją do poznania warunków życia oraz pracy w innym kraju. Powierzone uczniom zadania pozwoliły im doskonalić zdobyte wcześniej kompetencje językowe oraz poszerzać doświadczenia, choćby te związane z poznaniem kultury, tradycji oraz społecznych i socjologicznych aspektów życia na Malcie.
Uczniowie naszej szkoły, już po raz kolejny, uczestniczyli w spotkaniu z podróżnikiem. Pan Leszek Szczasny w prezentacji „Polska na 6” opowiadał o swoich doświadczeniach z podróży po kraju. Odwiedził różne ciekawe zakątki naszej ojczyzny szukając miejscowości o charakterystycznych, często śmiesznie brzmiących, nazwach, np. Piekło, Niebo, Szczęście czy Ruża. Opowiadał również o lokalnych tradycjach, bardzo różniących się od tych, które znamy z naszego regionu. Uczniowie mieli też możliwość zadawania pytań.
Spotkania z podróżnikami cieszą się wśród naszych uczniów dużym zainteresowaniem. Zawsze są dawką nowej, interesującej wiedzy, której nie zdobędziemy z podręczników.
28 marca 2019 r., uczniowie klasy pierwszej, drugiej i czwartej technikum gastronomicznego wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do Hotelu***,,Folwark Stara Winiarnia” w Mszanie Dolnej. Wycieczka zorganizowana była przez mgr Urszulę Powroźnik- doradcę zawodowego, w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.
Podczas wizyty w hotelu, uczniowie uczestniczyli w zajęciach, które poprowadził Pan Andrzej Majchrzak – właściciel Folwarku Stara Winiarnia. Zajęcia składały się z dwóch bloków tematycznych.
W pierwszej części spotkania uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania restauracji i hotelu opartego na zabudowie folwarcznej. Dowiedzieli się jakie są oczekiwania pracodawców zatrudniających pracowników w branży gastronomiczno-hotelarskiej.
W drugiej części spotkania młodzież uczestniczyła w warsztatach sommelierskich.
Warsztaty rozpoczęły się wykładem, w którym Pan Andrzej przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jego jakość oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności: oko, nos i usta. Uczniowie nabyli szeroką wiedzę z zakresu win ( historia, typologia, technologia produkcji, dojrzewanie win, zasady łączenia win z potrawami, przechowywanie win).
W programie szkolenia nie zabrakło informacji na temat zasad degustacji win, metod otwierania butelek i serwowania win.
Uwaga rodzice i kandydaci!
Wszelkich informacji dotyczących rekrutacji udziela sekretariat szkoły od pn. do pt. w godzinach od 8:00 do 14:00 tel. 14 645 61 87
Rekrutacja odbywa się poprzez stronę internetową: www.malopolska.edu.com.pl
PLANOWANE ODDZIAŁY W ROKU SZKOLNYM 2024/2025
Technikum | Technik informatyk | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, informatyka, j.angielski |
---|---|---|
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, informatyka, j.angielski | |
Technik spedytor | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, geografia, j.angielski | |
Technik ekonomista | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, geografia, j.angielski | |
Technik handlowiec | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, geografia, j.angielski | |
Technik żywienia i usług gastronomicznych | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, biologia, j.angielski | |
Branżowa szkoła I stopnia | wielozawodowa | punktowane przedmioty ze świadectwa: j.polski, matematyka, informatyka, j.angielski |
HARMONOGRAM REKRUTACJI
13 maja - 4 lipca 2024 r. | Założenie konta na stronie: www.malopolska.edu.com.pl,wydrukowanie wypełnionego podania, podpisanie przez rodzica i ucznia i złożenie do szkoły I wyboru (kandydaci do BSIS składają również zaświadczenie o przyjęciu na zajęcia praktyczne przez pracodawców) |
---|---|
21 czerwca - 4 lipca 2024 r. | Złożenie kopii lub oryginału świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenia o wyniku egzaminu ósmoklasisty |
11 lipca 2024 r. do godziny 12:00 | Podanie do publicznej wiadomości listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych (w systemie naboru oraz na tablicy ogłoszeń w ZSP w Żabnie) |
od 11 lipca - 15 lipca 2024r. do godziny 15:00 | Potwierdzenie woli przyjęcia do szkoły poprzez złożenie oryginałów świadectwa i wyniku egzaminu ósmoklasisty, 2 zdjęć legitymacyjnych, kwestionariusza osobowego oraz badań lekarskich |
16 lipca 2024 r. do godziny 12:00 | Ogłoszenie listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych (w systemie naboru oraz na tablicy ogłoszeń w ZSP w Żabnie |
17 lipca - 24 lipca 2023 | Rekrutacja uzupełniająca |
WARUNKI PRZYJĘCIA
TECHNIKUM | Od największej ilości uzyskanych punktów do wyczerpania limitu miejsc |
---|---|
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA | Od największej ilości uzyskanych punktów do wyczerpania limitu miejsc |
LOGOWANIE KANDYDATÓW NA STRONIE: | www.malopolska.edu.com.pl, |
---|
21 marca 2019 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w Ogólnopolskim Dniu Przedsiębiorczości-programie organizowanym przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości, pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.
Inicjatywa ma na celu pomoc uczniom szkół ponadgimnazjalnych w przygotowaniu się do świadomego wyboru dalszej ścieżki kształcenia. Program pozwala rozwiać wątpliwości młodych ludzi związane z tym, jak naprawdę wygląda praca w wybranym zawodzie.
Uczniowie klasy drugiej ,,b” Branżowej Szkoły I stopnia udali się do Zakładów Mechanicznych w Tarnowie, gdzie zostali zapoznani z różnymi stanowiskami pracy oraz zakresem obowiązków. Konsultanci/ opiekunowie rozmawiali z młodzieżą o motywach wyboru i predyspozycjach do wykonania danego zawodu, charakterystyce stanowiska pracy oraz pełnieniu określonej funkcji w przedsiębiorstwie.
Uczniowie mieli możliwość:
- poznania specyfiki wybranego przez nich zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- przekonania się o znaczeniu relacji interpersonalnych dla dobrego funkcjonowania w miejscu pracy,
-zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
W tym samym dniu młodzież klasy 2a Branżowej Szkoły I stopnia, uczestniczyła w warsztatach na temat: ,,Jak prawidłowo przygotować dokumenty aplikacyjne”.
Zajęcia prowadziły Panie Iwona Pasierb i Elżbieta Daniel z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie.
W trakcie warsztatu uczestnicy poznali zasady opracowywania życiorysu zawodowego oraz uzyskali informacje, czym są kwestionariusze osobowe oraz inne formularze wstępne stosowane przez pracodawców oraz jak należy je wypełniać. Uczniowie dowiedzieli się, na co zwracają uwagę pracodawcy, czytając dokumenty aplikacyjne oraz jakich błędów należy unikać przy ich sporządzaniu.
W imieniu własnym oraz uczniów, serdecznie dziękuję pracodawcom oraz instytucjom, którzy włączyli się w realizację Dnia Przedsiębiorczości. Mam nadzieję, że za rok również podzielą się swoimi doświadczeniami z naszymi uczniami.
Urszula Powroźnik - koordynator programu.
Uczniowie zainteresowani udziałem w płatnych stażach wakacyjnych w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie”, proszeni są o zgłaszanie się do doradcy zawodowego.
Ilość miejsc ograniczona.
Staż organizowany jest dla uczniów kształcących się w branży gastronomicznej i mechanicznej. Zgłoszenia przyjmowane są do 29 marca 2019 r.
W piątek 25 marca uczniowie 8 klas naszej szkoły ( 2A, 2B, 1THGI, 2TI, 2TEGH,3TI, 4TGI i 4TH) uczestniczyli w projekcjach filmu pt. „Paszporty Paragwaju”, który został przygotowany przez Instytut Pamięci Narodowej.
Film został pokazany w przededniu narodowego święta - Dnia Pamięci Polaków ratujących Żydów pod okupacją niemiecką i przedstawia historię udziału polskiej dyplomacji w ratowaniu Żydów podczas II wojny światowej. Reżyserem obrazu jest Robert Kaczmarek.
W latach 1942–1943 w poselstwie RP w Bernie grupa złożona z polskich dyplomatów oraz członków organizacji żydowskich wspólnie działała na rzecz pozyskiwania paszportów państw Ameryki Południowej, które trafiały do Żydów w okupowanej Europie. Dzięki wysiłkom tzw. grupy berneńskiej posiadacze paszportów uniknęli wywózek do niemieckich obozów zagłady i trafiali do obozów dla internowanych w Niemczech oraz do okupowanej Francji. Część z nich przeżyła wojnę, a rodziny wielu ocalonych dopiero dziś dowiadują się, komu tak naprawdę zawdzięczają życie.
Uczniowie naszej szkoły obejrzeli film dzięki życzliwości dyrektora ZSOiZ w Ciężkowicach pana Józefa Parysa, którego szkoła współpracuje z IPN. Dziękujmy Panu Dyrektorowi i panu Tomaszowi Stelmachowi za umożliwienie nam projekcji tego interesującego filmu.
Grupa uczniów biorących udział w projekcie wraz z opiekunami szczęśliwie dotarła na Maltę. Zakwaterowani zostali u rodzin goszczących, odwiedzili miejsca, w których będą odbywać praktyki zawodowe i rozpoczęli pracę. Wstępnie zapoznali się z topografią terenu, po którym będą się poruszać i zachwycali się egzotycznym krajobrazem.
Czytaj więcej
W dniach 18-20 marca odbywają się dla młodzieży ZSP w Żabnie wielkopostne rekolekcje szkolne pod hasłem „Pan Bóg uzdalnia powołanych”. Prowadzi je ksiądz Jakub Piekielny.
Uczniowie klasy pierwszej Technikum żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z wychowawczynią wzięli udział w Dniach Frankofonii organizowanych przez PWSZ w Tarnowie w dniu 18 marca 2019.Z tej okazji uczelnia zorganizowała warsztaty "Zakupy a la francaises- firmy francuskie w Polsce" prowadzone przez dr Grzegorza Markowskiego oraz "Odkryjmy kuchnię francuską" prowadzone przez mgr Małgorzatę Pociechę i mgr Małgorzatę Kutę. Uczniom do serca szczególnie przypadło odkrywanie kuchni francuskiej. Poznali poszczególne regiony Francji oraz ich specjalności kulinarne. Zapoznali się z nawykami żywieniowymi Francuzów oraz powtórzyli i utrwalili słownictwo dotyczące jedzenia i robienia zakupów.
Z okazji obchodzonego 1 marca Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w pokazie filmu pt. „Wyklęty” zorganizowanym przez Wydział Edukacji Starostwa Powiatowego w Tarnowie. Do kina w Mościckim Centrum Sztuki pojechało 12 marca pod opieką p. Justyny Kaczówki, p. Danuty Lizak-Prażuch, p. Katarzyna Potempy i p. Sławomira Kurzydyma 120 uczniów z klas: 1 Szkoły Branżowej, 1 THGI, 2 TI, 3 TI, 4 TH i 4 TGI. Opowiadający o losach „Żołnierzy Niezłomnych” film w reż. Konrada Łęckiego przypomniał dramatyczna walkę Polaków o wolność po II wojnie światowej. Walczyli najpierw z Niemcami, a później z nowym okupantem – Związkiem Sowieckim. Torturowani, mordowani, skazani na zapomnienie z piętnem bandytów. Walczyli o niepodległość naszej Ojczyzny, o naszą wolność, o prawo do bycia Polakami odrzucając komunistyczne zniewolenie. Już cisza podczas seansu w kinie „Millenium”, przy prawie pełnej sali, pokazała, że film wywarł na uczniach ogromne wrażenie. Ten wstrząsający obraz uświadomił wielu, przed jakimi wyzwaniami stanęli nasi przodkowie 80 lat temu. Po powrocie z kina uczniowie opowiadali na lekcjach historii o tym, co ich najbardziej poruszyło i dotknęło. Uznali, że winniśmy naszym bohaterom pamięć i wdzięczność za to, że żyjemy w czasie pokoju, a ich marzenie o wolnej Polsce jest naszym udziałem.
Czytaj więcej
More Articles ...
- Kolejna grupa uczniów naszej szkoły zdobyła dodatkowe kwalifikacje
- Bezpieczeństwo podczas podróży zagranicznej
- Turniej piłki siatkowej - finał
- Wyjazd uczniów na praktyki zawodowe w ramach projektu "Nieograniczone możliwości dzięki stażom zagranicznym"
- Turniej siatkówki
- TURNIEJ TENISA STOŁOWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY O PUCHAR BURMISTRZA GMINY ŻABNO
- 27 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
- Zajęcia on-line w ramach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej
- Zajecia z chemii w ramach projektu "Mój rozwój - moja przyszłość"
- Zajęcia z chemii spożywczej w PWSZ w Tarnowie
- Zdobyli dodatkowe kwalifikacje
- Bezpłatne prawo jazdy w ZSP w Żabnie