Od 6 -7 kwietnia br. 10 uczniów klasy III Technikum Gastronomicznego poznawało techniki ozdabiania potraw uczestnicząc w kursie Carvingu. Wszystkie koszty organizacji kursu sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej w ramach Projektu Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w szkole.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie mieli okazję poznawać tajniki tej sztuki a wprowadzała w nie Pani Urszula Ginter. Podczas zajęć można było się dowiedzieć co zrobić między innymi z: dynią, cukinią, porem, cebulą, arbuzem czy melonem, aby te wyglądały apetycznie, interesująco i po prostu cudownie! Dekoracje, a właściwie „dzieła sztuki” zostały sfotografowane. Zobaczcie sami.
Grupa 25 uczniów naszej szkoły wyjechała na miesięczny staż do Hiszpanii. Doświadczenie zawodowe będą zdobywać w firmach i przedsiębiorstwach w Sewilli.
Wyjazd finansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.
Czytaj więcej
Janusz Stanisław Pasierb urodził się 7 stycznia 1929 r. w Lubawie. Jego rodzice byli nauczycielami, matka Janina Stanisława Tomaszewska pochodziła z Żabna. W 1936 r. rodzina przeniosła się do Tczewa, gdzie ojciec Janusza Jan Karol Pasierb objął posadę nauczyciela języka łacińskiego. Wybuch II wojny światowej zmusił rodzinę do opuszczenia Tczewa, udali się do rodzinnego miasta matki Janusza – Żabna. Tu Janusz ukończył szkołę powszechną i rozpoczął naukę w szkole handlowej w Tarnowie, a w pierwszych dniach 1945 r. w I Gimnazjum im. K. Brodzińskiego, gdzie ojciec uczył łaciny.
Read More